Donează pentru Centrul Maternal „Sfânta Emilia”

Arhiepiscopia Iașilor, prin Departamentul Pro Vita din cadrul Sectorului de Misiune, a demarat în cadrul Lunii pentru Viață 2023 cel mai important proiect dedicat mamelor și copiilor: Centrul Maternal Sf. Emilia. 

 

Conceput ca un serviciu social complex de tip rezidenţial, Centrul Maternal „Sf. Emilia” urmărește prevenirea separării copilului de părinţi, fiind organizat pe model familial. Misiunea centrului este de a  asigura protecţie şi îngrijire cuplului mamă - copil, care se găsește în situații de dificultate, precum şi femeilor însărcinate aflate în criză de sarcină. Scopul primordial constă în prevenirea abandonului prin oferirea unui mediu sigur, atât pentru mamă, cât și pentru copil, dar și dezvoltarea abilităţilor parentale, medierea relaţiilor cu familia extinsă în vederea reintegrării în societate. 

 

 

cm sf emilia

 

 

Beneficiari ai Centrului pot deveni mamele cu copii, aflaţi în risc de separare de familie, dar şi femeile însărcinate în situaţii de dificultate. Acestora li se va acorda îngrijire, consiliere, sprijin psihologic, suport social și educaţional, susținere în orientarea profesională, precum şi alte servicii de integrare socială. 

 

 

„Centrul Maternal Sfânta Emilia este pentru mine o datorie morală față de o mamă care, acum 30 de ani mergea spre avort, devastată de actul oribil pentru care se pregătea. Avea ochii plini de lacrimi și de vânătăile făcute de cel care nu o primea acasă decât fără copil. M-a întrebat: Unde să mă duc, părinte, că nu mă primește acasă?. Atunci nu am avut răspuns. Acum am: Centrul Maternal Sfânta Emilia, pentru ca nimeni să nu rămână fără răspuns la această tragică întrebare”, a declarat Pr. Radu Brînză, coordonator al Departamentului Pro Vita.

 

 

Crearea Centrului Maternal „Sf. Emilia” reprezintă un act firesc și coerent al Departamentului Pro Vita din cadrul Arhiepiscopiei Iașilor, care, începând din 2011, desfășoară programe și proiecte prin care urmărește salvarea și protejarea vieții umane. Unul dintre acestea este Programul „Praesidio” prin care, de peste un deceniu, femeile însărcinate aflate în dificultate beneficiază de sprijin real, concret și imediat pentru a putea lua decizia pozitivă pentru ele și copiii lor.

 

 

Construcția acestui centru vine ca o necesitate raportată la realitatea dură și tristă din România cu privire la rata nașterilor în rândul adolescentelor, dar și cea referitoare la violența domestică. Conform datelor Asociației Salvați Copiii, 45% dintre nașterile înregistrate în rândul fetelor cu vârste mai mici de 15 ani din UE provin din țara noastră. De asemenea, Agenţia Naţională pentru Egalitate de Şanse între femei și bărbați subliniază că cea mai gravă problemă cu care se confruntă femeile în România este violenţa sub toate formele. Studiul naţional privind violenţa domestică realizat de ANES arată că, doar în semestrul I al anul 2019, au fost raportate un număr de 6731 victime ale violenţei în familie, dintre care 4.167, adică 61,91% erau femei.

 

 

„Orice mamă dorește un viitor bun pentru copilul ei. Ce face o mamă care se află într-o situație atât de grea încât nu are resursele necesare nici măcar să viseze la ceva pentru pruncul ei? De cele mai multe ori este tentată să își abandoneze copilul sau să avorteze, o încearcă depresia, iar nașterea se transformă dintr-o bucurie în traumă. Această situație afectează nu doar viitorul ei și a copilului, ci se transmite următoarelor generații. Centrul Maternal Sf.Emilia este gândit să formeze un model de familie. Aici o mamă își va regăsi sensul, va prinde putere și va învăța să ia decizii bune. Ea va prinde aripi pentru a putea ulterior să-și învețe propriul copil să zboare. Centrul Maternal Sf.Emilia este speranță, iubire, putere și viață”, a transmis Raluca Zota, coordonator al Centrului Maternal „Sf. Emilia”.

 

 

cmsfemilia

 

 

Proiectul Centrului Maternal „Sf. Emilia” a început în 2018 și a parcurs până în prezent câteva etape, de la întocmirea actelor de proprietate, alipirea terenului, delimitarea cadastrală, realizarea proiectului tehnic arhitectural, a proiectului de amenajare interioară a centrului, până la realizarea documentației pentru obținerea autorizației de demolare și construcție. 

 

 

Centrul se va afla pe str. Brândușa, nr. 16  din Iași. În prezent, are loc finalizarea lucrărilor de demolare a corpurilor nefolositoare, cele de curățare a terenului și pregătirea șantierului. În 2023 se preconizează extinderea corpului principal pentru a realiza proiectul conform standardelor de calitate specifice unui centru maternal. De asemenea, pe tot parcursul anului se va desfășura o amplă campanie de informare, promovare și strângere de fonduri. 

În 2024, vor continua lucrările de construcție ale Centrului Maternal, se va forma echipa de specialiști și vor fi demarate procedurile de acreditare a serviciului social conform legislației în vigoare. Finalizarea lucrărilor Centrului Maternal „Sf. Emilia” este preconizată pentru anul 2025, iar odată cu acreditarea va avea loc deschiderea oficială și primirea beneficiarilor. 

Valoarea estimată a investiției este de 900.000 euro. Oricine poate contribui la ridicarea Centrului Maternal „Sf. Emilia”, donând AICI.

 

 

Macheta Centrului Maternal Sfânta Emilia, în curtea Mitropoliei
Macheta Centrului Maternal „Sf. Emilia”, instalată în curtea Mitropoliei

Centrul Maternal „Sf.Emilia” va avea o capacitate de 8 cupluri mamă-copil, oferind perioade de ședere de maximum 2 ani, cu posibilitatea de prelungire în funcție de necesitate. Centrul va fi alcătuit din patru dormitoare, bucătărie, spălătorie și călcătorie, spații de depozitare, o cameră de izolare. De asemenea, va dispune de spații de recreere și socializare, birouri și spații destinate consilierii și primirii vizitatorilor. Designul și conceptul acestora este creat astfel încât să redea mediul unui cămin prietenos, al unei locuințe familiale, unde mamele să formeze o comunitate. Beneficiarele vor crea un club al mamelor Centrului „Sf. Emilia” și vor fi susținute să dezvolte afaceri de economie socială, să urmeze cursuri de reconversie profesională și să participe la diverse ateliere și evenimente prin care să se reintegreze în societate. În curtea centrului se va construi și o capelă, astfel încât mamele să aibă un spațiu pentru rugăciune și să beneficieze de consiliere spirituală. 

Centrul Maternal se află sub ocrotirea Sfintei Emilia, sărbătorită la 1 ianuarie, un model de mamă care a dat lumii 4 sfinți din cei 9 copii: Sf. Vasile cei Mare, Sf. Grigore de Nyssa, Sf. Petru al Sevastiei, Sf. Macrina cea Tânără. Deși avea o situație materială foarte bună, a renunțat la toată averea, eliberând sclavii, pentru a trăi după învățătura lui Hristos. După moartea soțului ei, Sf. Vasile cel Bătrân și a fiului lor Sf. Naucratie, a întemeiat o mănăstire împreună cu  fiica sa Sf. Macrina.

Donațiile pentru proiectul inedit demarat în Iași pentru mame și copii, Centrul Maternal „Sf. Emilia”, pot fi făcute AICI.

 

 

 

 

Share