Departamentul Pro Vita din cadrul Sectorului de Misiune al Arhiepiscopiei Iașilor a încheiat Luna pentru viață printr-un eveniment organizat duminică, 31 martie, ce a reunit instituții, organizații, asociații partenere, preoți, colaboratori, familii numeroase, voluntari - toți implicați în lucrarea pro-viață.
PENTRU CA RANA SĂ FIE TĂMĂDUITĂ, COPILUL SĂ SE NASCĂ, VIAȚA SĂ TRIUMFE
Gala Pro Vita a recapitulat seria acțiunilor desfășurate în Luna pentru viață, prezentând cele 19 Marșuri pentru viață din Arhiepiscopia Iașilor. De asemenea, evenimentul a cuprins un bilanț al proiectelor derulate de Pro Vita Iași, în cadrul celor trei arii de activitate: Programul de Prevenție și Informare, Programul „PRAESIDIO” pentru femeile însărcinate aflate în dificultate și Programul de Solidaritate pentru familia cu mulți copii „Sfântul Stelian”.
Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, referindu-se la Pilda samarineanului milostiv, a arătat că viața poate fi salvată și de cei care sprijină femeile aflate în criză de sarcină, devenind totodată extensia lucrării mâinilor lui Dumnezeu.
„Am zis să vă prezint sau să reactualizăm în minte această pildă rostită de Domnul Hristos. Cine este cel căzut între tâlhari? Mulți sunt cei căzuți între tâlhari, în cazul nostru mama și soțul ei, sau tatăl copilului ei, și tâlharii sunt de multe feluri: veniți din context, din ideologii, poate din patimi personale. Și pe lângă o asemenea samarineancă, plină de răni, care poartă în pântece un copil gata să fie sfârtecat, așteaptă un ajutor. Și trec pe lângă dânsa un preot, un levit, adică mulți dintre noi care avem o agendă, avem un program, avem o întâlnire, avem un cuvânt pe care dorim să-l respectăm și n-avem timp să o vedem. Dumnezeu coboară în persoană și ia în brațele Sale această femeie. Dumnezeu alege dintre oamenii Săi persoane care se opresc lângă cea căzută între tâlhari, care vor să ia copilul și să-l arunce.
Dumneavoastră, cei de față, și cei care sunt pe aceeași linie împreună cu dumneavoastră, v-ați hotărât să vă opriți pentru o clipă și să o vedeți pe cea căzută între tâlhari, să o luați pe brațele dumneavoastră, să o duceți la o casă de oaspeți, să plătiți din timpul și uneori, chiar din bănuțul dumneavoastră, pentru ca rana să fie tămăduită, copilul să se nască, viața să triumfe. Mulțumesc lui Dumnezeu pentru că v-a găsit pe dumneavoastră și pe cei asemenea dumneavoastră! Să vă răsplătească El cum știe mai bine, în această viață și în veșnicie”, a transmis Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, prezent la Gala Pro Vita.
Pr. Radu Brînză, coordonator al Departamentului Pro Vita, a prezentat activitățile și proiectele destinate copiilor, părinților, familiilor, iar Otilia Palade, director executiv Pro Vita s-a referit la cele din Luna pentru viață. În calitate de parteneri și colaboratori Pro Vita Iași, au rostit discursuri câteva personalități ieșene prezente la eveniment, printre care prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae, psihoterapeutul Cristina Roxana Jilavu, Ioana Tode, Președintele Fundației Antibiotice „Știință și suflet”, Andrei Apreotesei, directorul Complexului Muzeal Naţional „Moldova”, prof. univ. dr. Ștefania Bejan, Facultatea de Filosofie și Stiinte Social Politice din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza Iași.
SUNT ASTĂZI AICI PENTRU CĂ AM FOST ÎN GRIJA UNOR MEDICI CARE AU FĂCUT TOT CE AU PUTUT CA SĂ SUPRAVIEȚUIM
Luna pentru viață din acest an a însumat 250 activități în Arhiepiscopia Iașilor cu implicarea a 142 parohii, 23 instituții de învățământ, 22 asociații, departamente și birouri Pro Vita. Anul acesta, Marșul pentru viață a fost organizat în 19 localități din eparhie, reunind peste 14.000 de participanți sub mesajul „Construim împreună pentru viață”.
În unele localități Marșul pentru viață s-a desfășurat pentru prima dată, în altele a devenit deja o tradiție, iar numărul de participanți este în creștere: Iași (5000), Vlădeni (300), Bazga-Răducăneni (300), Țuțora (170), Podu Iloaiei (250), Țibănești (150), Scânteia (200), Pașcani (300), Hârlău (500), Botoșani (1000), Dorohoi (500), Darabani (1100), Săveni (450), Iacobeni (300), Ștefănești (400), Piatra-Neamț (1000), Târgu-Neamț (900), Petricani (200), Borca (150).
Marșul pentru viață de la Iași a fost organizat de Departamentul Pro Vita în colaborare cu Primăria Municipiului Iași, sâmbătă, 30 martie, în Piața Unirii. Evenimentul a adunat aproximativ 5000 de participanți, care au mărșăluit pentru viață, în sprijinul femeilor aflate în criză de sarcină, evidențiind umanitatea deplină a pruncilor nenăscuți. Programul a cuprins momente artistice susținute de Corul Marii Uniri, Corul de copii al Municipiului Iași, interpretarea imnului „Marșului pentru viață” de bursierii și voluntarii Pro Vita Iași alături de copiii de Liceul Tehnologic Special „Vasile Pavelcu”, dar și cuvântul Preasfințitului Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor.
Ioana Dumitrașcu, mamă care a trecut printr-o criză de sarcină severă, a împărtășit experiența sa, accentuând rolul sprijinului de care a beneficiat, atunci când se afla în pragul morții, atât ea, cât și copilul nenăscut.
„Sunt astăzi aici pentru a transmite că a fost posibilă salvarea mea și a lui Ioan, deoarece am fost în grija unor medici care au conștientizat valoarea lui Ioan, deși era încă nenăscut și care au făcut tot ce au putut ca să supraviețuim. Sunt astăzi aici pentru că cei din jurul meu nu au rămas nepăsători la criza în care mă aflam, ci m-au sprijinit fiecare cum a putut mai bine.
Am ales să vorbesc despre criza de sarcină prin care am trecut, tocmai pentru a transmite mamelor însărcinate aflate în dificultate, că atunci când mergi cu Dumnezeu de mână, nimic nu mai este imposibil. Oricât de cruntă ar părea situația prin care treceți, vă rog să îndrăzniți să cereți, să primiți ajutor și să credeți în misiunea voastră de mame. Când vă veți ține puii la piept, veți înțelege că merită să luptăm pentru viața lor, chiar și în fața morții. Și nu în ultimul rând, sunt astăzi aici pentru a mulțumi tuturor celor care ne-au fost alături. Cred că deja am început să construim împreună pentru viață!”, a spus Ioana Dumitrașcu.