10.000 de oameni au participat la Marșul pentru viață în Arhiepiscopia Iașilor

28 Martie 2023

 

Departamentul Pro Vita din cadrul Sectorului de Misiune al Arhiepiscopiei Iașilor a organizat, sâmbătă, 25 martie, ediția a X-a a Marșului pentru viață la Iași. Evenimentul desfășurat cu susținerea Primăriei Municipiului Iași a reunit  4000 de participanți, tineri și bătrâni, mame și copii, toți purtători ai mesajelor pro-viață. Marșul din acest an cu tema „Viitorul este pro-viață” a avut la Iași drept cauză socială construcția Centrului maternal „Sf. Emilia”, un proiect inedit dedicat mamelor și copiilor.

 

18 Marșuri pentru viață au fost organizate în diferite orașe și localități din Arhiepiscopia Iașilor: Vlădeni, Bazga-Răducăneni, Țibănești, Podu Iloaiei, Scânteia, Pașcani, Hârlău, Ștefănești, Botoșani, Dorohoi, Darabani, Iacobeni, Săveni, Hărmănești, Piatra Neamț, Târgu Neamț și Ceahlău.

 

„Este un act de credință la care sunt chemați să participe cei care cred în acest mare adevăr: că omul are doi stâlpi de care se sprijină pentru a nu fi luat de valurile care vin unul după altul. Cu o mână, omul se ține de mâna lui Dumnezeu, iar cu cealaltă de propria familie”, a transmis Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, ÎPS Teofan într-un mesaj video cu prilejul Marșului pentru viață organizat de sărbătoarea Bunei Vestiri.

Imnul Marșului pentru viață a fost alcătuit și interpretat de voluntarii Pro Vita alături de un grup de elevi cu deficiențe de auz și vorbire de la Liceul Tehnologic Special „Vasile Pavelcu” Iași. 

imnul mpv

Corul de Copii al Municipiului Iași, Corul Marii Uniri, Andra Botez și Grupul de copii „Spirit of Dance” au susținut momente artistice care au arătat frumusețea darului vieții.

corul marii uniri

corul de copii

andra botez

spirit of dance

„Am primit cu bucurie această ascultare din partea părintelui mitropolit Teofan de a veni, astăzi, la Marșul pentru Viață, organizat chiar în ziua Bunei Vestiri, o zi pe care o considerăm a fi cea mai potrivită pentru a serba viața. Este Buna Vestire sărbătoarea în care ar trebui să ne gândim că, până la urmă, fiecare dintre noi, când am fost zămisliți, am reprezentat subiectul unei vestiri pe care mamele noastre le-au dat-o taților. Am fost, astfel, subiecte de bună vestire, iar îndemnul ar fi să faceți ca aceste bune vestiri să fie cât mai multe în continuare, pentru că Dumnezeu a venit în lume ca lumea viață să aibă”, a spus Pr. Vicar Marian Timofte, reprezentantul Arhiepiscopiei Iașilor. 

pr marian timofte

Marșul pentru viață este dedicat prețuirii și ocrotirii vieții, având drept scop creșterea gradului de conștientizare a societății cu privire la umanitatea deplină a copiilor nenăscuți și la necesitatea de a sprijini femeile aflate în criză de sarcină.

mihai chirica

„Marșul pentru viață a început din necesitatea de a atrage atenția că viața face parte din creație, din ceea ce Dumnezeu a sădit pe acest pământ. Noi slujim viața, implicit îl slujim și pe Dumnezeu, cu tot ceea ce ne aduce El, bunătate, adevăr, pace, liniște. Ne adunăm aici pentru a transmite și un mesaj de alarmă celor care gândesc în altă direcție, care nu sunt alături de normalitate, de ceea ce este firesc. Suntem aici să ne bucurăm de viață, de creația lui Dumnezeu”, a declarat Mihai Chirica, primarul Municipiului Iași.

mpv2023

La eveniment au participat reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale dedicate copiilor, tinerilor, mamelor, dar și persoanelor cu deficiențe sau ale celor aflate în dificultate: DOWN Iași România, „Zbor de fluturi”, Star of Hope, AIDRom, ATOR, ASCOR, SPV Iași, „Prietenii Sfinților Trei Ierarhi”, SNFOR Iași, „Glasul Vieții”.

refugiate la mpv2023

„Când nu am avut suport în jurul meu, l-am căutat în mine însămi prin Dumnezeu, Maica Domnului și Sfânta Parascheva. Speranța din inima mea s-a aprins din nou la Iași. Aici am simțit că am forțe noi. Sunt foarte recunoscătoare Mitropoliei și oamenilor care lucrează acolo pentru faptul că au fost alături de mine, de fiica mea mai mică, în bucurie și în tristețe de un an deja de când ne aflăm în acest oraș minunat”, a fost mesajul Lianei Lungu, mamă refugiată din Ucraina, care a susținut un discurs în ucraineană, fiind tradus în limba română de fiica ei, studentă la UAIC Iași. 

mpv2023

Cauza socială a Marșului pentru viață de la Iași, Centrul maternal „Sf. Emilia” este conceput ca un serviciu social complex de tip rezidenţial, urmărind prevenirea separării copilului de părinţi, fiind organizat pe model familial. Acesta va avea o capacitate de 8-10 cupluri mamă-copil și urmărește prevenirea abandonului prin oferirea unui mediu sigur, atât pentru mamă, cât și pentru copil, dar și dezvoltarea abilităţilor parentale, medierea relaţiilor cu familia extinsă în vederea reintegrării în societate. Valoarea estimată a investiției este de 900.000 euro. Oricine poate contribui la ridicarea Centrului maternal „Sf. Emilia”, donând pe provitaiasi.ro/doneaza. 

voluntarii mpv2023

Anul trecut, Marșul pentru viață a reunit la Iași peste 2.000 de participanți, după doi ani de restricții în care evenimentul s-a desfășurat în format online. Marșul pentru viață din SUA, ajuns la cea de a 50-a ediție, a avut, în 20 ianuarie 2023, la Washington, peste 100.000 de participanți. 


Pro Vita Iași desfășoară, începând din 2011, programe și proiecte prin care urmărește salvarea, protejarea și cultivarea vieții din prima secundă a existenței și până în veșnicie. Mai multe detalii despre activitatea Departamentului pot fi găsite pe pagina Pro Vita Iași.

Share