Volumul „După Dumnezeu: morala și bioetica într-o epocă secularizată” de H. Tristram Engelhardt Jr. a fost lansat la Iași

10 Ianuarie 2024

 

 

Marți, 9 ianuarie, în Sala „Iustin Moisescu”, a avut loc lansarea cărții autorului H. Tristram Engelhardt Jr.: „După Dumnezeu: morala și bioetica într-o epocă secularizată”. Volumul a fost tradus în limba română de dr. Andrei Dîrlău și a apărut la Editura Doxologia. 

 

 

 

Dacă aveți impresia cumva că vorbește teorie, că este o carte academică, de nivel prea elevat, pentru specialiști, pentru o nișă sau pentru un segment îngust și că vorbește despre lucruri foarte îndepărtate, ei bine nu vorbește despre lucruri atât de îndepărtate, deși vorbește despre Occident, ne dă un avertisment. Ea spune: „Aveți grijă, această mișcare secularizantă vine și peste voi. Aveți grijă, luați aminte, nu este atât de departe” și ne rugăm să nu fie așa, să vină o vreme în care să suferim de aceleași boli de care Apusul este acum bolnav.

-Traducătorul cărții în limba română, dr. Andrei Dârlău

 

Cartea aceasta este o sinteză care exprimă pe de-o parte convingerile sale, iar pe de altă parte experiența sa existențială. Mesajul ar fi: „Cine nu își cunoaște istoria, riscă să o repete”. De aceea în această carte, pentru ca să înțelegem demersul său, ne prezintă câteva etape semnificative în evoluția teologică și culturală a Occidentului creștin, mai puțin a Răsăritului creștin. Cu alte cuvinte, ea încearcă nu doar să pună un diagnostic pentru societatea contemporană, care după afirmația titlului, trăiește după Dumnezeu, adică trăiește ca și cum Dumnezeu nu ar exista sau ca și cum Dumnezeu nu intervine în deciziile noastre umane, ci să arate cauzele care au determinat forma minții de astăzi, a omului post modern. Ea ne arată că evoluția teologiei occidentale a fost diferită de evoluția teologiei ortodoxe.

-Pr. prof. univ. dr. Gheorghe Popa

 

Editura a îmbrățișat acest proiect editorial pentru a rămâne fidelă crezului său că trebuie să dea o mărturie în lumea contemporană. Până la urmă, contextualizând, această colecție „Bioetică și biopolitică” este în esență o reafirmare sau o mărturie a ceea ce spune Sfântul Apostol Pavel legat de trupul omenesc care este „templu al Duhului Sfânt”. 


-Cătălin Jeckel, Consilier cultural în cadrul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei

Evenimentul a fost organizat de Departamentul Pro Vita din cadrul Sectorului de Misiune al Arhiepiscopiei Iașilor în parteneriat cu Editura Doxologia.

Share