IUSTIN, unul din cei 8 copii talentați din familie. Parcurge sute de kilometri pentru pregătirea admiterii la Facultatea de Medicină

Cântă la pian, chitară, fluier, studiază muzică psaltică, pictează, sunt pasionați de lectură, sport, lucru manual. Vor să devină medici, asistenți sociali, arhitecți și „oameni buni în Hristos”. Ei sunt frații Platon! Să-l cunoaștem pe unul dintre cei opt, Iustin.

COPIII SFÂNTULUI STELIAN 

Povestea Proiectului de susținere la studii a debutat în 2016 din dorința de a sprijini educația, performanța, dar și aspirațiile copiilor ce provin din familii numeroase. Am început cu 10 bursieri, iar astăzi am ajuns la 100 de copii și tineri susținuți la studii. Cuantumul bursei a crescut în timp, de la 200 la 300 de lei. S-a extins și sprijinul, devenind unul complex, care cuprinde mai multe aspecte ale vieții lor, nu doar o bursă acordată lunar. De la școli de vară, cursuri și ore suplimentare, întâlniri cu specialiști din diferite domenii, ateliere de dezvoltare vocațională și workshopuri, la daruri sau consiliere educațională,  toate sunt cuprinse în titulatura de „bursier Pro Vita Iași”. 

Unul dintre ei este  Iustin, provine dintr-o familie cu opt copii, patru fete și patru băieți, din Soci, comuna Borca, județul Neamț. O descrie ca fiind cel mai frumos dar primit de la Dumnezeu, fiind locul în care a învățat ce este răbdarea, milostenia, bucuria: „Părinții au ales să mă numească în cinstea duhovnicului Iustin Pârvu. Port acest nume cu bucurie și cu recunoștință. Familia mea stă la baza a tot ce sunt eu. Aici am învățat tot ce știu acum, să am răbdare, să muncesc, să ajut oamenii”. 

Descrierea membrilor familiei este un exercițiu pe care l-am propus tuturor bursierilor intervievați. Relatările lor sunt bogate în emoții, iar cuvintele portretizează niște familii speciale, așa cum sunt toate, de altfel, cele 203 înscrise în Programul de solidaritate pentru familia cu mulți copii „Sfântul Stelian”.

„Tata este idealul, modelul meu. Mama.. mama este atât de blândă! De când eram mai mici, nu ne certa, iar dacă făceam vreo poznă, la ea ne era scăparea. De la fiecare dintre frați am de învățat și fiecare este special în felul său. Emanuel, fratele mai mare, un băiat perseverent și muncitor, este cel care ne ghidează și pe noi, cei din urmă. Urmează Rafael, lângă el nu ai cum să fii trist. Anastasia cred că este cea mai harnică din familie, e mâna dreaptă a mamei. Ioil este curiosul dintre noi. Urmează fetele mai mici, care ne înseninează casa. Ecaterina este aurul lui tata, caracteristică ce vine nu doar din părul ei blond, dar și din sclipirea deosebită. Elisabeta, deși are doar zece ani, a devenit atât de atentă și matură, trecând peste o perioadă mai grea, cu probleme de sănătate. Casiana e cea mai jucăușă și ne bucură cu zâmbetul ei”, povestește Iustin.

DIN DORINȚA DE A VEDEA OAMENII ZÂMBIND DIN NOU

Derulăm acest proiect destinat bursierilor pentru a le da încredere, pentru a le arăta că sunt văzuți, susținuți și încurajați să-și urmeze visurile, transmițându-le că orice este posibil când îți construiești drumul cu iubire, credință și perseverență. Cei 100 de bursieri sunt talentați, olimpici, muncitori, cu pasiuni din cele mai diverse domenii. Ei sunt copiii Sfântului Stelian! 

În această perioadă, Iustin se pregătește pentru admiterea la Facultatea de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași. În fiecare vineri merge la Târgu Neamț, iar în fiecare sâmbătă, la Iași și la Piatra Neamț pentru ore suplimentare, teste sau pregătiri. Parcurge sute de kilometri, întregul an educațional, pentru că știe că astfel se apropie de împlinirea visului.

„Am avut întotdeauna gândul că vreau să devin medic, că acesta este drumul meu. Deși au apărut alte opțiuni de-a lungul timpului, jandarmerie sau aviație, toate n-au ținut prea mult. În schimb, medicina a rămas întotdeauna în mintea și inima mea. Voi munci să ajung un doctor bun, pentru că îmi doresc să văd oamenii zâmbind din nou, după multe dureri și suferințe”, mărturisește el. 

În perioada 1-30 iunie adunăm fondurile necesare acordării burselor de studiu în anul educațional ce urmează. Campania se desfășoară anual și invită oamenii de bine să cunoască poveștile bursierilor, rezultatele și aspirațiile unor copii ce provin din familii numeroase, dar și parcursul lor educațional. Toate se găsesc pe  www.provitaiasi.ro 

„Pe lângă bursa primită lunar, prin intermediul Pro Vita, am legat prietenii de durată, pe care le văd chiar folositoare. Am participat la numeroase workshopuri, care m-au ajutat să mă dezvolt, să devin mai extrovertit, să mă pot exprima coerent. Nu aș putea să aleg care dintre experiențe îmi sunt mai dragi, dar pot spune că școlile de vară sunt cele mai frumoase. De când sunt bursier, simt că am primit o speranță că pot și eu să-mi urmez visul. Bursa mă ajuta mult, având în vedere drumurile lungi și dese pe care le fac pentru pregătirea de admitere la universitate. După absolvirea facultății, îmi doresc să devin și eu susținător al bursierilor Pro Vita Iași”, ne-a transmis Iustin.

 

DONEAZĂ O BURSĂ!

  • provitaiasi.ro/doneaza

  • LEI: RO08CECE IS1030RON1014342, CEC Bank

  • EURO: RO68CECE IS10C1EUR1103231

  • Cod Swift: CECERO, CEC Bank

  • Titular cont: Arhiepiscopia Iașilor

  • Detalii: Burse de studiu

Share